Öğütler Kendi Çiftliğimiz Süt ve Süt Ürünleri “Hastalıktan Ari Belgesi’ne” sahiptir.
Türkiye’de artan doğal yaşam trendleri nedeniyle artık açık süt satışı birçok tehlikeyi de ortaya çıkarıyor. Su bidonlarında, açık kovalarda getirilen sütleri sokaklardan alıyoruz. Bu sütlerin içinde ne var, kaç gündür bekliyor, hangi koşullarda bekletilmiş, içinde nasıl kalıntılar var? belli değil. Üzerinde hiçbir damga, güvenlik bilgisi yer almayan sütlerin alınması birçok riski de beraberinde getiriyor. Ayrıca, sütün temiz olmayan koşullarda sağılması ve uygun olmayan sıcaklık derecelerinde saklanması gibi pek çok çevresel etken de çiğ sütte insan sağlığına tehdit oluşturabilecek bakteri bulunmasına yol açabiliyor. Verem hastalığına yol açan mikrop, hamile kadınlarda düşüklere neden olan Brucella cinsi bakteri, bağırsaklarda ishalli hastalıklara yol açan hatta ölüme neden olabilen E-Coli cinsi bakteriler, çeşitli enfeksiyonlara yol açan bakteriler, Q humması olarak adlandırılan hastalığa yol açan etkenler bu mikroplardan bazıları.”
Bilinçli tüketicilerin aldıkları üründe muhakkak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen “hastalıktan ari belgesi” ibaresine dikkat etmeleri gerekir.
Hastalıktan Ari İşletme Nedir?
Karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlara tüm hayvanları şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıklardan ari işletme denilmektedir.
Hastalıktan ari işletmelerinin işletmeye ait her türlü kayıt tutmaları, hijyen ve hayvan refahı kurallarını uygulamaları ve bununla ilgili kayıtları tutmaları, çiğ sütte bakteri, somatik hücre, aflotoksin miktarı, kalıntı miktarlarının limitlerin altında olmaları durumunda işletmeye onaylı hayvancılık işletmesi denilmektedir.
Hastalıktan Ari Belgesinin Önemi Nedir?
Ülkemizde yaygın olarak görülen sığır tüberkülozu ve sığır, koyun, keçi brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalıklardan halk sağlığının korunması için Hastalıktan Ari Belgesi verilmektedir.